Της Ηρώς Κουνάδη (In 2 Life (Αρθρο) PDF Εκτύπωση E-mail
Ευρετήριο Άρθρου
Της Ηρώς Κουνάδη (In 2 Life (Αρθρο)
Σελίδα 2
Όλες οι Σελίδες

της Ηρώς Κουνάδη


Αιωνόβια πλατάνια. Τρεχούμενα νερά. Διώροφα αρχοντικά. Παραδοσιακά καφενεία. Ό,τι ξέρετε για το Πήλιο είναι εδώ –αλλά ταυτόχρονα λείπει. Μακριά από το trend της Πορταριάς και τη διακριτική μεν επιτήδευση δε της Βυζίτσας, η Ζαγορά είναι αυθεντικά πηλιορείτικη –αλλά για τον εαυτό της, όχι για τους άλλους. Πανέμορφη χωρίς να είναι φτιαγμένη και παραδοσιακή χωρίς να κάνει την παράδοση σημαία, είναι όλα όσα περιμένετε από ένα χωριό που δε χρειάζεται Jacuzzi και spa για να πείσει κανέναν πως είναι ωραία τα weekends «στο χωριό».

Το αντιλαμβάνεσαι ήδη από την πρώτη στροφή μετά τα Χάνια: στο φιδωτό δρόμο που ξετυλίγεται μπροστά σου, πλαισιωμένος από καταπράσινες πλαγιές και πέτρινες κρήνες με το καλύτερο νερό στον κόσμο, οι ταμπέλες που διαφημίζουν πολυτελείς ξενώνες και δωμάτια με τζάκι όσο πάνε και λιγοστεύουν. Μέχρι που μένεις εσύ, οι καστανιές και ο ήχος του νερού που τρέχει. Και οι στροφές. Για λίγο ακόμα.

Ζαγορά σε κάποιες σλάβικες διαλέκτους σημαίνει πίσω απ’ το βουνό. Γι’ αυτό, εκεί κάπου μετά την εκατοστή στροφή, έχεις αρχίσει να απογοητεύεσαι που δεν τη βλέπεις –για την ακρίβεια, που δε βλέπεις τίποτα πέρα από το πράσινο του βουνού και το γαλάζιο του Αιγαίου. Γιατί βρίσκεται, όντως, πίσω απ’ το βουνό, κρυμμένη από τα αδιάκριτα βλέμματα όλων, πλην αυτών που θα πάρουν την απόφαση και θα μπουν στον κόπο να την αναζητήσουν. Αυτούς –και μόνο– θα ανταμείψει, κάπως σαν την καβαφική Ιθάκη. Οι υπόλοιποι δε θα τη δουν καν.

Όταν τελικά την αντικρίζεις, έχεις πλησιάσει πολύ. Κι αυτό που διακρίνεις μοιάζει με τέσσερα διαδοχικά χωριά, κρεμασμένα επάνω από το σημείο όπου η θάλασσα τείνει στο άπειρο. Στεριά στον ορίζοντα δεν υπάρχει, κι αυτό συνεπάγεται δύο πράγματα: πρώτον ότι αισθάνεσαι σα να βρέθηκες ξαφνικά στην άκρη του κόσμου και δεύτερον ότι αν ξυπνήσεις πολύ νωρίς το πρωί ή, ακόμα καλύτερα, δεν κοιμηθείς καθόλου –ναι, γίνεται κι αυτό– θα δεις τον ήλιο να αναδύεται μέσα από τη θάλασσα.

Τα τέσσερα διαδοχικά χωριά είναι στην πραγματικότητα οι τέσσερις συνοικίες –Αγία Κυριακή, Αγία Παρασκευή, Άγιος Γεώργιος και Σωτήρα, από τα ονόματα των εκκλησιών της καθεμιάς– που συναποτελούν το μεγαλύτερο χωριό του Πηλίου. Αυτός είναι, κατά πάσα πιθανότητα, και ο βασικότερος λόγος για τον οποίο η Ζαγορά δίνει την εντύπωση πως δεν έχει ανάγκη να προσελκύσει τουρισμό για να αποκτήσει ζωή: αν βρισκόσουν εδώ μια χειμωνιάτικη Τρίτη με χιόνι στο μισό μέτρο, η εικόνα που θα αντίκριζες θα απείχε πολύ από την ερημιά που αποπνέουν άλλα ορεινά χωριά χωρίς τους επισκέπτες τους.Τελευταία Ενημέρωση στις Τετάρτη, 30 Μάρτιος 2011 09:51
 

Διαμονή στη Ζαγορά

ζαγορα πηλιο, παραλιες πηλιου, διαμονη πηλιο

Ξενώνας Ανάσα

ξενοδοχεια πηλιο, διαμονη ζαγορα, ξενωνες ζαγορα